Velux logo

Restaurace Tusen

Autor: Ulla Alberts a Hans Murman, Murman arkitekter AB Místo: Ramundsberget, Härjedalsfjällen, kraj Jämtland, středozápad Švédska Fotograf: Åke Lindmann, Murman arkitekter AB
Restaurace Tusen

Dokonale citlivé začlenění této lyžařské restaurace do krajiny ve švédských horách vás div nepřesvědčí, že skutečně existují skandinávští trollové, a to i tam, kde se pěstuje aktivní a zdravý životní styl.

 

Lokalita a proces výstavby

Restaurace Tusen je lyžařská restaurace ve skiareálu Ramundsberget v údolí Härrjedalsfjällen. Z budovy ve tvaru teepee vidíte přes hory až k obzoru, nebo lépe řečeno až tam, kde se ve výšce 1000 metrů nad mořem setkává horní hranice lesa s horami. Nad touto úrovní už žádné stromy nerostou. Okolní hory jsou prakticky nedotčené člověkem; panorama nabízí pohled na slavné švédské hory jako Helags či Skars – na půl cesty mezi vesnicemi Solliften a Osthang; dále se odsud snadno dostanete na sjezdovky.

 

Budova je umístěna diskrétně tak, aby nenarušovala okolí. Její vzhled evokuje obydlí domorodých kmenů nebo severské pohádky; stojí sice osamoceně, ale je dobře viditelná z velké vzdálenosti. Má přívětivý vstupní prostor na jižní straně, který zve k návštěvě za slunečného počasí i v zamračeném zimním dni, kdy si můžete posedět u jednoho z krbů uvnitř.

 

Lokalita, kde budova stojí, se vyznačuje pomalu rostoucími břízami, potoky a skalami a zdůrazňuje tak úzký vztah stavby k přírodě v létě i v zimě; místo je po celý rok snadno dostupné, bylo nicméně pečlivě vybráno. Jde také o supermoderní příklad architektury v divoké přírodě: restaurace se nachází na natolik odlehlém místě lyžařského areálu, že se do ní dostanete jedině na lyžích nebo pěšky. Její kruhový tvar nabízí panoramatický výhled do všech stran, zatímco její exteriér umožňuje zachytávání sněhu na fasádě a vytváří tak maskovaný vzhled, díky kterému stavba dokonale zapadne do okolní scenérie.

 

 

Výstavba na tomto krásném, ale technicky náročném místě znamenala celou řadu problémů. Pro dopravu stavebního materiálu na staveniště v létě byla zbudována provizorní komunikace, zatímco v zimě byla pro tuto přepravu použita upravená rolba. Doba výstavby od června 2008 do ledna 2009 vyžadovala použití prefabrikovaných dřevěných stavebních prvků.

 

Koncept

Základní myšlenkou architektů bylo od samého počátku vybudovat restauraci, která bude jak svým tvarem, tak použitými materiály odpovídat charakteru okolní horské krajiny. Restaurace měla nabízet hostům unikátní zážitek fantastického výhledu na krásné prostředí hor. Snahou bylo, aby vnitřek budovy působil zároveň dojmem intimity a prostoru, a to jak za větrného zimního dne, tak v jarním slunci.

 

„Chtěli jsme v tomto unikátním a citlivém kontextu oblasti Ramundsberget vystavět dům, který bude po celý rok, ve dne i v noci v harmonii s okolní přírodou. Základní myšlenkou tedy bylo navrhnout budovu, která by svým tvarem, konstrukcí a výběrem materiálů zapadla do charakteru okolní krajiny. Samozřejmým cílem bylo dále zvýšit atraktivitu celé oblasti pro turisty, ať už lyžaře v zimě nebo pěší turisty v létě,“ říká architekt Hans Murman.

 

U každého projektu se architektonická firma Murman (Murman arkitekter AB) snaží vytvořit architekturu, která dobře zapadne do švédské krajiny. Projekt dále ukazuje snahu firmy Murman o moderní architekturu; její hmota, která vychází z tradičního použití březových kmenů tvořících trojúhelníkový tvar, propojuje tento projekt s architektonickou historií, která je tak typická pro danou oblast Švédska, v těsném kontaktu s kulturou Sami.

 

Funkce, využití denního světla a interiér

Budova má dvě podlaží. V přízemí, které je vlastně v úrovni mezaninu, se nachází hlavní jídelna, kuchyň a provozní prostory. Z této nižší úrovně lze z restaurace projít na malou chráněnou venkovní terasu, přístupnou ze severozápadní části restaurace. V horním podlaží se nachází vchod s malou jídelnou, místnost pro správce budovy, toalety pro zákazníky a schodiště pro zaměstnance.

 

V interiéru jsou spoje mezi stavebními prvky a stěnami zakryty březovou překližkou a kůrou. Podlaha je pokryta koberci tlumícími hluk. Na severní fasádě byla použita běžná střešní okna VELUX, zčásti uspořádaná střídavě a zčásti v pravidelných intervalech. Tato konstrukce nejen umožňuje úžasný výhled, ale vytváří také v restauraci jasné a vzdušné prostředí. Zvláštní severské světlo proniká okny dovnitř jako slunce mezi větvemi stromu. Všechna okna vedou do jídelny, jejíž výška odpovídá dvěma nebo třem podlažím.

 

„Rozhodli jsme se pro komplexní přístup. Barevné schéma interiéru je jednoduché; jako hlavní barvy jsme všude použili černohnědou a šedobílou s doplňkem oranžové a žluté. Zatímco černá a bílá barva může působit jako vhodné pozadí pro lyžaře v barevném oblečení, oranžová a žlutá barva symbolizuje oheň a teplo. Doufáme že, interiér bude působit intimním, prostorným a rytmickým dojmem a zároveň poskytne úžasný výhled na okolní vrcholy hor,“ vysvětluje architektka Ulla Alberts.

 

Materiály a konstrukce

Březové kmeny s kůrou slouží jako ochranný plášť budovy a tvoří základní tvar teepee. Kruhový tvar budovy umožňuje průchod studeného větru a nabízí nejširší možný výhled z interiéru; trámy přitom vytvářejí robustní kruhový plot, který chrání před ledovým severským větrem a dalšími krutými povětrnostními podmínkami. Jsou‑li pokryty sněhem, vytvářejí synergii mezi fasádou a okolní krajinou.

 

Aby byl co nejvíce minimalizován dopad na životní prostředí, byly zvoleny ocelové sloupy vyplněné betonem. Vlastní hlavní konstrukce je na vnitřní straně tvořena dřevěným rámem s prefabrikovanými stavebními prvky a na vnější straně celými březovými kmeny, jež tvoří materiál viditelný zvenku. Jako střešní krytina, podlahová krytina a pro vnitřní stěny bylo použito borové dřevo.

 

 „Fasádu restaurace tvoří březové kmeny, které vás spojují s přírodou. Sníh na těchto kmenech zůstává, takže fasáda přirozeně splývá s okolím. Restaurace byla inspirována tradičním stanem kultury Sami; zdálo se nám tedy přirozené, aby měla kruhový tvar, protože ten umožňuje dobrý výhled do všech směrů,“ říká architektka Ulla Alberts. Aby mohli architekti vytvořit co nejlepší návrh restaurace, zajeli si do této oblasti v zimě zalyžovat a vyrazili tam v létě na túru, aby si udělali obrázek o poloze lokality v rámci okolní přírody.

 

Ekologie

Jedním z problémů při navrhování restaurace Tusen byla dodávka vody a kanalizace. Doprava odpadních vod do nejbližší vesnice by byla příliš nákladná. Tým návrhářů tedy vytvořil speciální instalaci, která přivádí čistou vodu do restaurace pomocí potrubí postaveného přímo pro potřeby restaurace. Poté je voda vyčištěna a vypouštěna zpět do přírody – „zmizí“ ve vlastní miničističce na principu biologického čištění. Restaurace je vytápěna geotermálně.

 

„Budovu bylo třeba v mnoha ohledech přizpůsobit přírodě. Dalo by se říci, že příroda zde ovládala a určovala architekturu. Abychom způsobili co nejmenší dopady na životní prostředí, použili jsme jako základy piloty. Piloty dodala stejná firma, která vrtala otvory pro vodu, vytápění a základy, a to metodou, která ušetřila čas a peníze. Sloupy jsou propojeny s ocelovou konstrukcí. Voda ze sněhu tajícího na střeše je ve střední části zachycována a odváděna dolů dutým sloupem,“ vysvětlují architekti na svých webových stránkách.

 

Architekt Hans Murman je skutečným průkopníkem ekologicky šetrné architektury. Už od roku 1980 pracuje s ohledem na ekologii a snaží se objevovat nové způsoby, jak šetřit stromy a vegetaci při navrhování projektů, jako byl např. projekt Fjällbyn (lyžařský areál ve Švédsku poblíž areálu Ramundsberget).

 

Jídla a nápoje nabízené v restauraci Tusen též vycházejí z místních specialit. Jde vlastně o miniaturní lidskou společnost s vlastní horskou vodou, vlastní miničističkou odpadních vod a vlastním dodavatelským řetězcem v kuchyni. V budoucnu by koneckonců mohla mít i svoji vlastní větrnou elektrárnu.

 

Fakta

Architekti: Ulla Alberts a Hans Murman, Murman arkitekter AB

Zákazník: Ramundsberget Alpina AB, Andres Östring

Stavební společnost: Öhmans Bygg AB

Lokalita: Ramundsberget, Härjedalsfjällen, kraj Jämtland, středozápad Švédska

Rok dokončení: 2009

Výměra: 340 m2

Kapacita: 125 hostů

Náklady: 10 mil. švédských korun bez zařízení

Ocenění: vítěz v kategorii „Dovolená“ na světovém festivalu architektury v Barceloně v roce 2009

Fotografie stavby

Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen Restaurace Tusen